...

Ekonomizer

Kazan sistemlerinde enerji verimliliğini artırmak ve yakıt tüketimini optimize etmek amacıyla tasarlanmış bir üründür. Ekonomizer, kazanın egzoz gazlarından atılan ısının büyük bir kısmını geri kazanarak ortalama %4-6 gibi bir verim artışı sağlar. Ayrıca, kazana beslenen su ile buharlaşmakta olan su arasındaki sıcaklık farkı azaldığından kazandaki termal gerilmeler azalır ve bu sayede kazanınızı koruma sağlar. Ekonomizer ile enerji maliyetlerinizi düşürebilir ve karbon ayak izinizi azaltarak doğaya olan sorumluluklarınızın yerine getirmenin huzurunu yaşatır.

Başlıca Kullanıldığı Alanlar

  • Kazan Bacaları (Buhar Kazanı, Sıcak Su Kazanı ve Kızgın Yağ Kazanları)
  • Fırın Bacaları
  • Gaz Motorları
  • Proses Bacaları

Özellikler

  • Düz Borulu ve Kanatlı (Finli) Borulu seçenekleri mevcuttur.
  • Kolayca çıkarılabilen kaset tip serpantin temizlik, bakım ve kontrolü kolaylaştırır
  • Çoğu uygulamada 1 yıl içerisinde geri ödeme süresi

Bir Ekonomizer Satın Alırken Başlıca Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar?

1. Duman Gazı Otomatik By-Pass Klapesi

Bypass klapesi, ekonomizerlerde duman gazı akışını kontrol etmek için kullanılan önemli bir kontrol elemanıdır. Klapenin kontrolü pnömatik ve elektrik aktüatörlü olmak üzere iki opsiyon ile sunulur. Baca gazının belli bir dereceye kadar soğumasıyla beraber yoğuşmalar oluşur ve bu durumda baca gazınızın içeriğine göre istenmeyen asidik yoğuşmalar oluşabilir. Bu durumlarda ekonomizeri istenmeyen etkilerden korumak için ekonomizerin tasarlanan sıcaklık değerine göre by-pass klapesi devreye girerek baca gazının doğrudan dışarıya atılmasını sağlar. FMT Boiler olarak by-pass klapesi tüm ekonomizerlerde standart opsiyon olarak verilmektedir.

2. Oransal Besi Suyu Seviye Kontrolü

On-Off besi suyu kontrolü ile kontrol edilen bir buhar kazanı yeterli su seviyesine ulaştığı zaman besi suyu pompasını durdurarak su akışını keser. Böylelikle ekonomizer içerisinde su sirkülasyonu olmayacağı için ekonomizerin içindeki su durağan hale gelir. Su durağan halde iken kazanın ateşlemeye devam etmesi ile beraber bazı riskler meydana gelir. Bu risklerin önlenmesi ve ekonomizerin verimli bir şekilde çalışması için sürekli olarak suyun dolaşımının sağlanması ve bunun paralelinde kazan besi suyu oransal seviye kontrol sistemi ile beraber 3 yollu oransal kontrol vanasının kullanılması mutlak önem arz etmektedir.

Yoğuşmalı Tip Ekonomizer

Ekonomizerler baca gazı çıkış sıcaklığını düşürüp enerji tasarrufu etmek amacı ile tasarlanırlar. Baca gazı sıcaklığının duman gazının yoğuşma sıcaklığına ulaşması ile birlikte asidik yoğuşmalar meydana gelir. Bu durum kullanılan malzeme cinsine göre ekonomizerinize ciddi hasar veren korozyona sebep olur. Genel olarak kazanlarda kullandığımız doğalgaz yakıtının yoğuşması ile sülfirik asit oluşur. Bu tür korozyonların önüne geçmek için ekonomizer iç ünitesi 316L kalite paslanmaz çelik çekme dikişsiz borulardan ve gövde sacı 316L kalite paslanmaz çelik sactan imal edilmektedir. Yoğuşmalı tip ekonomizerler ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve prosesinizei göre en uygun çözümü bulmak için satış mühendislerimizden birisi ile iletişime geçiniz.